استرس کنکور
دلایل استرس کنکور
یکی از دغدغه های اصلی دانش آموزان در دوران آماده شدن برای کنکور، تجربه استرس و اضطراب زیادی است که نه تنها بر خلق و روحیه آنها تأثیر میگذارد بلکه بر عملکرد تحصیلی آنان نیز تأثیر منفی میگذارد.
از جمله دلایل این استرس میتوان موارد زیر را برشمرد:
۱- داشتن باور افراطی و نادرست در مورد کنکور: اگر یک دانش آموز به اشتباه چنین فکر کند که قبولی در کنکور تنها راه رسیدن به موفقیت و داشتن آینده خوب است طبیعی است که کنکور برای او تبدیل به امری حیاتی میشود که هر زمان به احتمال قبول نشدن در آن فکر میکند به شدت آشفته میشود.
۲- نداشتن اعتماد به نفس کافی: برخی از دانش آموزان به طور کلی اعتماد به نفس پایینی دارند و با وجود این که برنامه ریزی مناسبی دارند و به اندازه کافی تلاش میکنند اما هرگز به اندازه کافی به توانایی های خود باور ندارند.
۳- نادیده گرفتن سایر نیاز های اساسی در دوره کنکور: متأسفانه برخی از دانش آموزان در دوران کنکور به نحوی برنامه ریزی میکنند که هیچ جایی برای نیاز های اساسی خود از جمله نیاز تفریح نمیگذارند. ساختار مغز بهگونهای است که وقتی تنها به یک نیاز خود اهمیت میدهیم و سایر نیاز ها را نادیده میگیریم، از طریق احساسات منفی به ما هشدار میدهد.
۴- نداشتن مهارت برنامه ریزی و حل مسئله: دانش آموزانی که مهارت برنامه ریزی ندارند در این دوران بیشتر دچار استرس میشوند، این دسته از دانش آموزان یا انبوهی از دروس و کتاب و جزوات روبرو هستند که مهارتی برای طبقه بندی و برنامه ریزی آن ندارند. هم چنین دانش آموزان باید مهارت حل مسئله داشته باشند تا در صورتی که با موانعی در مسیر مطالعه خود روبرو میشوند قدرت برطرف کردن این موانع را داشته باشند.
۵- در نظر گرفتن اهداف غیرواقعبینانه: در بعضی موارد دانش آموزان هدف ایده آلی را برای خود در نظر میگیرند که هیچ تناسبی با توانایی ها و استعداد آن ها ندارد و صرفاً خواستهای کمال گرایانه است که دستیابی به آن بسیار دشوار بوده و باعث اضطراب دانش آموز میشود.
روشهای غلبه بر استرس کنکور:
- دانش آموز را متقاعد سازیم که قبولی در کنکور و رفتن به دانشگاه تنها یکی از مسیرهای رسیدن به موفقیت شغلی میباشد و او در این مسیر حداکثر تلاش خود را مینماید اما در صورت عدم دستیابی به این مسیر، تنها یک مسیر را از دست داده است.
- اطرافیان و به خصوص والدین دانش آموز باید از همان دوران کودکی و نوجوانی بذر اعتماد به نفس را در وجود او پرورش دهند تا به توانایی خود برای موفقیت ایمان و باور داشته باشد.
- در برنامه هفتگی دانش آموز حتماً ساعاتی برای تفریح و داشتن روابط با دوستان و خانواده گنجانده شود تا او بتواند انرژی خود را بازیابی کند.
- مهارت برنامه ریزی و مهارت حل مسئله به طور کامل توسط مشاور تحصیلی به دانش آموز آموخته شود.
- در یک دوره خودشناسی دانش آموز را با توانمندی ها و استعداد و علاقهاش آشنا سازیم تا بتواند با دید باز و با واقع بینی هدف تحصیلی و شغلی خود را انتخاب کند.
کمک مشاور تلفنی در رابطه با استرس کنکور:
اگر دانش آموز در دوران کنکور به طور مرتب با مشاور تلفنی مجرب در ارتباط باشد، مشاور میتواند از طریق آزمونهای استاندارد تشخیص استعداد و رغبت شغلی در گام اول به دانش آموز کمک کند تا هدف درست و مناسبی را در نظر بگیرد. در گام دوم مشاور مهارت برنامهریزی را به دانش آموز آموزش میدهد و با کمک یکدیگر برنامه درسی منظمی را تنظیم مینمایند. همچنین از آنجایی که دانش آموزان در این دوران دارای محدودیت زمانی میباشند، مزیت عمده ارتباط با مشاور تلفنی این است که به علت نداشتن زمان رفت و آمد زمان کمتری را از وی میگیرد و مشاور میتواند در مورد مسائل مختلف مثل کمبود اعتماد به نفس و کمال گرایی و … به دانش آموز کمک کند.