وقتی کسی ما را مسخره میکند چه کار کنیم؟
محسن یک دانشجوی باهوش، بافکر و خوشذوق تحصیلات تکمیلی است. زمانی که یکی از استادانش در سمینار در پاسخ به سؤالی که پرسیده بود، جواب داد که تو یک احمق تمام عیار هستی، بسیار شوک زده شد. محسن با خودش فکر کرد که برای اولین بار در زندگیاش حرفی به ذهنش نرسید و نتوانست به درستی فکر کند؛ درست مثل این که مغزش به یکباره خاموش شده بود.
نیلوفر که یک پرستار بود نیز زمانی که مسئولش به خاطر یک اشتباه ساده در ورقه ثبت ساعات کار بر سرش فریاد زده بود، همین احساس را داشت. او گفت که من منکر این قضیه نمیشوم که مقصر هستم اما اشتباه من در خصوص ثبت ساعت کارم بود و نه درباره یک بیمار. اشتباه من تنها به خودم آسیب میزد اما نحوه برخورد او به این صورت بود که گویی من احمقترین و بیمصرفترین شخص زنده بر کره زمین هستم. من نتوانستم پاسخی بدهم و فقط به خودم میگفتم که نباید گریه کنی.
تحقیقات نشان داده است که احساس شرم و گناه اگرچه گاهی اوقات با یکدیگر مرتبط هستند، اما دو احساس کاملاً متفاوت میباشند. در بهترین حالت احساس گناه یا حس این که کار بدی انجام میدهیم میتواند منجر به تغییرات مثبت در رفتار شود. اما احساس شرم میتواند یک شخص را زمین بزند؛ تحقیقات نشان داده است که احساس شرم، حقارت و سوء استفاده احساسی و فیزیکی غالباً با یکدیگر مرتبط هستند.
نحوه پاسخ به فردی که ما را مسخره میکند
یک محقق به نام کلاین میگوید زمانی که کسی مورد تمسخر و تحقیر قرار میگیرد، در او احساساتی نظیر درماندگی، گیجی، فلج شدن و خشم شکل میگیرد که با گذشت زمان این تجربه در ذهنش زنده میماند. معمولاً فردی که در این شرایط قرار دارد، دوست دارد که ناپدید شود و به زیر زمین برود و توانایی پاسخ دادن خود را از دست میدهد.
اگر این شرایط برای شما ایجاد شود، حتماً دوست دارید بدانید که چه پاسخی باید داشته باشید. اگر این اتفاق در گذشته رخ داده باشد، سخت میتوان آسیب ایجاد شده را برطرف کرد اما فکر بدی نیست که برای شرایط مشابه در آینده خود را آماده کنید.
در ادامه هفت پیشنهاد برای پاسخ به تمسخر و تحقیر دیگران بر اساس تحقیقات انجام شده، ارائه شده است.
۱- قبل از پاسخ دادن کمی به خودتان وقت دهید.
این شرایط که مغز خاموش شده باشد و فقط بخواهید ناپدید شوید، شرایط سادهای نیست. اما اگر صبر کنید تا مغزتان دوباره شروع به کار کند، میتوانید پاسخ مناسبی داشته باشید. شما مجبور نیستید که سرزنشهای طرف مقابل را بپذیرید یا عذرخواهی کنید؛ حتی حمله کردن متقابل نیز راه حل مناسبی نیست زیرا زمانی که شخص قربانی متقابل به مثل میکند معمولاً با شیوه بدتری مورد توهین و تحقیر قرار میگیرد.
۲- به خودتان نگیرید.
لحظهای توجهتان را از خودتان بردارید و به این موضوع فکر کنید که چه چیزی باعث شده که طرف مقابل این نوع رفتار را با شما داشته باشد. هر چقدر که لازم است فکر کنید و به شخص مقابلتان خیره شوید. آنها ممکن است شما را حتی بیش از قبل مسخره کنند، اما این نوع پاسخ بیشتر از هر کلمهای میتواند نشان دهد که شما از این که کسی این نوع رفتار را داشته باشد، شوک زده شدهاید. گاهی ممکن است کسی که شما را تحقیر یا مسخره میکند این کار را از عمد انجام نداده باشد و این نوع پاسخ شما او را متوجه عمل بدش کرده و عذرخواهی کند. اگر شما احتمال میدهید که رئیستان قصد ضایع کردن شما را جلو همکارانتان نداشته، یک پاسخ ساده در خلوت میتواند بهتر باشد. از او بخواهید که اگر انتقادی نسبت به کارتان دارد با شما در خلوت در میان بگذارد. به یاد داشته باشید که حتی اگر کار بدی انجام دادهاید لایق تحقیر شدن یا مسخره شدن نیستید. اگر کسی شما را تحقیر میکند و میخواهد کاری کند که شما احساس بدی نسبت به خودتان داشته باشید، به این خاطر است که از درون احساس حقارت دارد.
۳- از موقعیت خارج شوید.
محققان بر این باور هستند که افراد تنها ۲۰ دقیقه فرصت دارند که یک مکالمه مبنی بر احساسات و تغییر دهنده داشته باشند. بعد از این زمان شما و طرف مقابلتان تنها الگوهای قبلی را تکرار میکنید. پس اگر در این زمان به نتیجه نرسیدید، بهتر است اندکی زمان دهید و موقعیت را ترک کنید و بعد از آن در موقعیتی دیگر به بحث و گفت و گو بپردازید.
۴- انگیزه طرف مقابل را بشناسید.
این که شما انگیزه طرف مقابل را بفهمید به این معنی نیست که او را ببخشید یا برای او دلسوزی کنید، بلکه این موضوع میتواند به شما کمک کند که رفتار او تأثیر مخرب کمتری روی شما داشته باشد و منجر به درک بهتر موقعیت شود.
گاهی اوقات دلیل رفتار آنها این است که شما قبلاً در موقعیتی دیگر آنها را مسخره یا تحقیر کردهاید. شاید شما آگاهانه این کار را انجام نداده باشید اما رفتار شما به گونهای بوده که او این برداشت را داشته است. گاهی اوقات نیز افراد زمانی که احساس کنند موقعیت و قدرتشان در خطر است با کوچک کردن دیگران سعی بازیابی قدرتشان دارند. گاهی اوقات این بازی قدرت به طور مستقیم به شخصی که مسخره میشود، ارتباط دارد اما گاهی نیز بیشتر به خاطر یک احساس کلی مهم نبودن و نداشتن قدرت است.
تحقیقات نشان داده است کسانی که دیگران را مورد سوء استفاده یا آزار و اذیت جنسی قرار میدهند، معمولاً به صورت ناخودآگاه احساس جذاب نبودن یا ضعیف بودن میکنند. بنابراین آنها قدرت خود را با آزار و اذیت دیگران اثبات میکنند.
۵- بدانید که شما تنها نیستید.
کمتر کسی است که در زندگی مورد تمسخر واقع نشده و احساس حقارت را تجربه نکرده باشد، پس بدانید این احساسی که شما تجربه میکنید دیگران نیز تجربه کردهاند. بهتر است با کسانی که به شما نزدیک هستند در این خصوص صحبت کنید و از حمایت آنها بهرهمند شوید. کسی که شما را مسخره کرده احتمالاً این کار را با بقیه افراد نیز انجام داده است، پس بدانید که مشکل از شما نیست و شما تنها قربانی نبودهاید.
۶- به تلافی کردن فکر نکنید.
تحقیقات نشان داده است که احساس حقارت ترکیبی از شرم و عصبانیت میباشد، بنابراین تلافی کردن و انتقام گرفتن ممکن است روش خوبی برای بازیابی اعتماد به نفس به نظر بیاید. اما باید در نظر داشت کسی که دیگران را تحقیر میکند، در صورت تلافی کردن شما، غالباً به روش بدتری پاسخ میدهد. این گونه افراد اخلاقیات را رعایت نمیکنند، پس بهتر است وارد بازی آنها نشوید. ممکن است فکر کنید به دلیل این که پاسخ متقابل ندادهاید، ضعیف به نظر میرسید، اما این فکر اشتباه است و خودتان را به خاطرش سرزنش نکنید.
۷- راهی برای حرکت به جلو پیدا کنید.
اگرچه توصیه شده که تلافی نکنید، اما جلوی طرف مقابل بایستید و اجازه ندهید شما را بیش از قبل تحقیر کند. اگر لازم است شغل خود را تغییر دهید یا از رابطه با آن شخص بیرون بیایید و بدانید که شما لایق بهترینها هستید. در صورت لزوم و پیچیده بودن شرایط میتوانید با یک مشاور صحبت کنید. مشاور به شما کمک میکند که به درک بهتری نسبت به خود و شرایطتان دست یابید و تصمیمگیری بهتری داشته باشید.