علت و درمان لرزش دست

دست‌ها و انگشتان مدام در حال انقباض و شل شدن هستند و احتمال لرزش و ارتعاش آن‌ها زیاد است. چنانچه لرزش ها مانع عملکرد فرد شوند و در نوشتن، غذا خوردن و انجام سایر کارهای روزمره تداخل ایجاد کنند مسئله دشوارتر است.

علت های لرزش دست

لرزش ها علل و زمینه‌های مختلفی دارند که عبارت‌اند از ژنتیک، ضربه، بیماری، سموم، اعتیاد، آسیب روحی یا عصبی و لرزش های اساسی که با بالا رفتن سن در اثر ضعف سیستم مغزی ایجاد می‌شوند.

بررسی علل روانی

استرس‌های شدید، خستگی شدید، مصرف بیش‌ازحد کافیین، وابستگی‌های سخت، ترک وابستگی‌ها، شکست‌های ارتباطی، ترس‌های ناگهانی و شدید، دل‌تنگی‌های عمیق، از دست دادن یک عزیز یا یک موضوع مهم موجب بروز لرزش در دست ها می‌شود که با تکنیک های لازم روان درمانی برطرف می‌شوند.

لرزش ها و بیماری‌های مغزی

مشاور در مورد کسانی که به خاطر بیماری‌های دیگری مثل آسم، ام اس، پارکینسون و … لرزش ها را تجربه می‌کنند رویه‌ی خاص لازم را پیش می‌گیرد.
مداخله در مورد کسی که با علائم آسم احساس تنگی نفس و ترس از مرگ را تجربه می‌کند از نظر مشاور متفاوت است. مداخله درمانی در مورد کسانی که با لرزش دست ها به‌راحتی از پس کارهای روزانه برنمی‌آیند و احساس ناتوانی و درماندگی را تجربه می‌کنند اهمیت خاصی دارد به‌ویژه اینکه مشاور لازم است میزان افسردگی ایجادشده در موقعیت را بررسی کند و برای روان درمانی تلاش لازم را عملی کند.

تاثیر شوک عصبی شوک عصبی

برخی افراد در موقعیت‌هایی از زندگی بابت تجربه‌ی یک رویداد ناخوشایند، شنیدن یک خبر بد و … دچار علائم لرزش در دست ها شده‌اند، روانشناس با این فرد مصاحبه می‌کند و چنانچه تشخیص روال آسیب ممکن باشد، جهت رفع تداعی این لرزش ها با موقعیت‌های فعلی زندگی فرد تلاش و اقدام می‌کند. با استفاده از تکنیک های شناختی، رفتاری، روانکاوی و روش‌های تحلیلی روانشناس علائم جسمانی را از ناراحتی روحی فرد تفکیک و تعدیل می‌کند.

تاثیر سبک زندگی افراد در لرزش دست ها

روانشناس در درمان لرزش دست‌های این افراد سبک زندگی آن‌ها را مشاهده و مطالعه می‌کند. ارتباط خانوادگی، موقعیت تحصیلی، امنیت شغلی، روابط عاطفی، وضعیت مالی، میزان تغذیه، میزان خواب و … ازجمله فاکتورهای مهمی هستند که در آرامش روانی یا آشفتگی ذهنی و وضعیت فیزیولوژیکی افراد بسیار مؤثر هستند.

ارتباط خانوادگی

درصورتی‌که فرد در ارتباط با اعضای خانواده تنش مزمن یا ترس شدیدی را تجربه کند بهتر است با مشاور خانواده صادقانه صحبت کند و با اصلاح الگوی ارتباطی سطح اضطراب خانواده و این فرد کاهش داده شود. امنیت خانواده به حفظ بهداشت روانی اعضای خانواده منجر می‌شود.

بارداری و لرزش دست ها

زنان باردار آسیب‌پذیری بالایی نسبت به اتفاقات تلخ و تنش‌های ناگهانی دارند. علاوه بر اینکه برای لرزش دست ها در دوران بارداری و شیردهی هم‌زمان با داروهای جانبی مصرف سنبل‌الطیب بی‌ضرر است، پیشنهاد می‌شود که در موارد جدی فرد با مشاور در مورد دغدغه‌های ذهنی که موجب نوسان خلقی می‌شود صحبت کند. بهتر است که اعضای خانواده در این موقعیت فقط مراعات شرایط عصبی فرد را نکنند و در نظر داشته باشند که لرزش دست ها همان واکنش هورمونی بدن به موقعیت است و به توجه کافی نیاز دارد.

اعتیاد و لرزش دست

هنگامی‌که لرزش ها در ترک الکل و سیگار، نشانه تضعیف سیستم عصبی است بهتر است که با روش‌های آرام‌سازی و ریلکس کردن، مصرف نوشیدنی، استفاده از عطرهای خوشایند و گوش دادن به موسیقی فرد خودش را قدرتمندتر کند و بتواند از پس مراحل و دوره ترک بربیاید.

شماره مرکز مشاوره

روش‌های درمان لرزش دست

درمان لرزش دست ها به جراحی تحریک عمقی مغز، مصرف داروهای لازم، استفاده از داروهای گیاهی آرام‌بخش محدود نمی‌شود و روان‌درمانی در رفع لرزش‌های روان‌تنی بسیار مؤثر است.

مشاوره و روان درمانی

از آنجایی که لرزش ها علامتی برای مشکلات در دسته اختلال‌های اضطرابی هستند در هر تماسی مشاور علائم اضطراب را بررسی می‌کند. مشاور مدت لرزش ها، اینکه از چه اتفاقی به بعد شروع‌شده‌اند، فرد با چه مسائلی روبه‌رو بوده است را بررسی می‌کند.
روانشناس افکار و رفتارهایی که موجب تداوم تنش و استرس می‌شود را شناسایی می‌کند و با استفاده از تکنیک های حل مسئله، تنظیم هیجان به کاهش استرس فرد کمک می‌کند.

چنانچه اضطراب شدید باشد دارودرمانی با داروهای ضد اضطرابی در حین مشاوره به تنظیم خلق‌وخوی فرد کمک و شرایط جسمانی وی را تعدیل می‌کند.

لرزش ها علائم خوبی هستند:

لرزش ها گاهی عواقب یک اختلال هستند و گاهی علائم اولیه یک مسئله هستند. زمانی که لرزش ها از تغییرات هورمونی یا تداخلات فعالیت قشرهای مغزی، عدم احساس آرامش فرد، عصبی بودن یا نرسیدن مواد خاصی به بدن، به فرد و متخصص آگاهی می‌دهند، نقش هشداردهنده‌ی بسیار مفید و مؤثری در زندگی دارند.

مرز خطر در لرزش دست کجاست؟

چنانچه لرزش ها هشداری از وجود اختلال دیگری باشد مشاور باید با مصاحبه و ارزیابی‌های دقیق آن را تشخیص دهد و در وهله‌ی اول اختلال هم‌زمان درمان شود. اضطراب اجتماعی، هراس از در خطر قرار گرفتن و نجات نیافتن، استرس پس از سانحه، یادآوری ترس‌های جنسی و آزار دیدن به‌صورت ناهشیار موجب لرزش غیرارادی در برخی افراد می‌شود. روانشناس با مکالمه هر چه بیشتر و بیشتر با فرد در این مورد، تحلیل خاطره‌ی فرد، تخلیه هیجانی و تکنیک های ترمیم ذهنیت فرد را به آرامش روانی لازم می‌رساند که به‌مرور زمان لرزش ها نیز کاهش می‌یابد.

تلفن کلینیک روانشناسی

4.7/5 - (4 امتیاز)