زمانی که فرزندان متوجه خیانت پدرشان میشوند معمولاً دچار سردرگمی شده و سؤالاتی از این قبیل برایشان ایجاد میشود: در مواجهه با خیانت پدر چه برخوردی باید داشته باشند؟ در صورتی که مادر از خیانت خبر نداشته باشد، آیا باید او را در جریان قرار دهند؟ آیا لازم است که مانع پدرشان شوند؟ این در حالی است که خود فرزندان نیز در هر سنی که باشند به صورت مستقیم از خیانت پدر آسیب میبینند.
در این مقاله با بررسی آسیبهای ناشی از خیانت پدر، در خصوص نحوه برخورد با این موضوع و گذشتن از احساسات منفی ناشی از آن صحبت شده است.
تأثیرات منفی خیانت پدر بر فرزندان
الگوی خیانت میتواند به شکل ارثی از یک نسل به نسل دیگر منتقل شود. فرزندان پدری که خیانت میکند به احتمال بیشتری در آینده به همسر خود خیانت میکنند. یکی از درسهایی که فرزندان از پدر خیانتکار میگیرند این است که هر کاری که دوست داشته باشند، میتوانند انجام دهند و نیازی نیست عواقب کار خود را در نظر بگیرند. تحقیقات نشان داده است که تجربه خیانت پدر در کودکی تأثیرات خاموشی بر روان کودک میگذارد که ممکن است تا زمانی که فرد وارد رابطه عاطفی نشود، خود را نشان ندهد.
علاوه بر آن فرزندانی که با خیانت پدر به مادر مواجه میشوند، احساس میکنند که به آنها نیز خیانت شده و اغلب توانایی خود را برای اعتماد کردن از دست میدهند. همچنین ممکن است تصور کنند که لیاقت دوست داشته شدن و تعهد شریک عاطفی خود را ندارند.
درک دلایل خیانت پدر به مادر
در مواجه شدن با خیانت پدر بهتر است با دلایل خیانت آشنا شویم تا بتوانیم به درک بهتری از شرایط برسیم. این موضوع به این معنی نیست که بد بودن خیانت را توجیه کنیم، بلکه با دانستن دلایل خیانت میتوانیم با آسیب کمتری با موضوع برخورد نماییم. البته باید در نظر گرفت که انسانها موجودات پیچیدهای هستند و دلایل مطرح شده در ادامه به طور قطع ممکن است شامل حال خانواده شما نشود.
- دو نوع فرد خیانتکار وجود دارد. نوع اول خیانتکار فرصت طلب و نوع دوم خیانتکار سریالی است. نوع اول به این معنی است که فرد در موقعیتی قرار میگیرد که او را به خیانت وا میدارد، اما در نوع دوم فرد خیانتکار با خواست خود و با برنامهریزی به خیانت روی میآورد و خود را برای این کار محق دانسته و احساس پشیمانی نمیکند. والدین خیانتکار در اکثر موارد از نوع اول هستند.
- مونوگامی (تک همسری) معمولاً برای انسانها مشکل است. طبیعت در طول تکامل کسانی را انتخاب کرده که توانستهاند با اشخاص بیشتری رابطه برقرار کنند و ژنهای خود را به نسل بعد منتقل نمایند. بنابراین ما نیز به تبعیت از اجدادمان میل به چند همسری داریم. البته این موضوع به این معنی نیست که انسان نمیتواند متعهد باشد و هیچ رابطهای بدون خیانت نیست.
- اکثر افراد دوست ندارند که خیانت کنند. بنابراین بدانید که پدر شما نیز برای خیانت برنامهریزی نکرده است. خیانت زمانی رخ میدهد که به صورت همزمان فرصت، تمایل جنسی و نیاز تأمین نشده وجود داشته باشد. فرد خیانتکار تصور میکند که نمیتواند نیازهای خود را از رابطه با همسرش تأمین کند. این نیازها بیشتر شامل صمیمیت، درک شدن و تحسین شدن است و در موارد کمی به دلیل هوس و نیاز جنسی میباشد.
- انسانها معمولاً بر اساس احساساتشان رفتار میکنند و نه بر اساس منطق. در صورتی که فرصت، تمایل جنسی و نیاز تأمین نشده وجود داشته باشد، اختیار و منطق کمتر میتواند از خیانت فرد جلوگیری کند. البته این موضوع به این معنی نیست که فرد خیانتکار نباید پاسخگوی اعمال خود باشد.
کنار آمدن با احساسات منفی ناشی از خیانت پدر
زمانی که شما به خیانت پدر پی میبرید، ممکن است کل دنیا برایتان زیر و رو شود و احساساتی نظیر خشم، ناامیدی، گیجی، گناه، خجالت و احساس این که به شما خیانت شده، داشته باشید. در ادامه روشهایی برای کنار آمدن با این احساسات منفی ارائه شده است:
- بدانید که این موضوع تقصیر شما نیست. شما هیچ تأثیری در خیانت پدرتان نداشتهاید. این که پدرتان به مادرتان وفادار نبوده مربوط به وضعیت احساسی و رابطه میان والدینتان است.
- اجازه ندهید که احساس خجالت والدینتان روی شما تأثیری بگذارد. شما ممکن است احساس کنید که دوست ندارید دیده شوید چون کل دنیا خیانت پدرتان را میداند. این موضوع درست نیست، حتی اگر کل اطرافیانتان از این مسئله اطلاع داشته باشد. در نظر داشته باشید که شما هیچ کار اشتباهی انجام ندادهاید و دلیلی ندارد که احساس شرم داشته باشید.
- اشکالی ندارد که از پدرتان عصبانی باشید. پدر شما رفتار بدی داشته که بر کل خانواده اثر گذاشته است. پس اشکالی ندارد که نسبت به او احساس خشم داشته باشید. اما اجازه ندهید که احساس خشم کنترل شما را در دست بگیرد و ریشه بدواند. احساس خشم در طولانی مدت میتواند به شما آسیب برساند.
- با یک فرد معتمد صحبت کنید. بیان احساسات بدون این که کسی شما را قضاوت کند، میتواند برای تخلیه احساسات منفی مفید باشد.
- با یک مشاور صحبت کنید. مشاور خانواده در خصوص مشکلات خانوادگی، خیانت والدین و تأثیرات منفی آن در خانواده تخصص دارد و میتواند به شما کمک کند که با حداقل میزان آسیب این شرایط را پشت سر بگذارید.
- زندگی خود را با کیفیت قبلی ادامه دهید. بدون توجه به این که چه بر سر رابطهی پدر و مادرتان میآید، اهداف تحصیلی و شغلی خود را دنبال کنید.
- اجازه ندهید که اشتباه دیگری بر زندگی شما تأثیر بگذارد و هویت شما را تعریف کند. شما نباید به دلیل این که پدرتان خیانت کرده اعتمادتان را به همه آدمهای اطرافتان از دست بدهید. خیانت در روابط شایع است و ممکن است اتفاق بیافتد اما در نظر داشته باشید که اکثر افراد به روابط خود پایبند هستند و خیانت نمیکنند.
نحوه برخورد با پدر خیانتکار
به طور قطع رابطه شما با پدرتان بعد از برملا شدن خیانت آسیب میبیند، اما این که در ادامه به چه شکل پیش رود به این بستگی دارد که قبل از خیانت رابطهتان چگونه بوده است. توجه داشته باشید که شاید به نظر برسد که پدرتان به شما نیز خیانت کرده اما در واقع این خیانت تنها معطوف به مادرتان میشود. در برخورد با خیانت پدر موارد زیر را در نظر بگیرید:
- بیطرف باشید. شاید سخت باشد که در این شرایط طرف مادرتان را نگیرید، اما حقایقی وجود دارد که ممکن است شما از آنها با خبر نباشید. وظیفه شما نیست که بین پدر و مادرتان وساطت کنید. اجازه دهید که آنها خودشان مشکلات زناشویی خود را برطرف کنند.
– اگر مادرتان در جریان خیانت نیست به او چیزی نگویید. این وظیفه شما نیست که حقایق را فاش کنید.
– اجازه ندهید که والدینتان علیه والد دیگر از شما استفاده کنند.
– سنگ صبور والدینتان نباشید. شما فرزند آنها هستید و نباید مشکلات آنها را بر دوش بکشید. این وظیفه والدین است که از شما در برابر مشکلات و آسیبها محافظت کنند. - با پدر و مادرتان با احترام و عشق رفتار کنید. اگرچه به دلیل خشمی که نسبت به پدرتان دارید ممکن است نتوانید رفتار مناسبی با او داشته باشید، اما در نظر بگیرید که پدرتان تنها به مادرتان خیانت کرده و شما را به شکل قبل دوست دارد. پس با هر دوی آنها به یک شکل رفتار کنید.
- موضع خود را برای آنها مشخص کنید. بگویید که موافق رفتار پدرتان نیستید اما در مشکلات میان آنها دخالت نمیکنید.
- پدرتان را ببخشید. شاید شما نتوانید پدر خود را مانند قبل ببینید و دیدگاهتان نسبت به او تغییر کرده باشد. اما این را مرحلهای از بزرگ شدن بدانید زیرا شما دیگر مانند کودکی پدر و مادرتان را مصون از خطا نمیبیند و با واقعیتهای زندگی آشنا شده و به شناخت بهتری رسیدهاید.