ممکن است برای خیلی از آدمها پیش بیاید که عاشق شوند و از بدیهای طرف مقابلشان بگذرند و تصمیم به ازدواج بگیرند. اما با گذشت زمان و بعد از ازدواج احساس کنند که بدیهای طرف مقابلشان بیش از پیش آنها را آزار میدهد و دیگر قادر به تحمل آنها نیستند. این افراد گاهی اظهار میدارند که «دیگه همسرمو دوست ندارم». آنها با امید به این موضوع که بدیهای طرف مقابلشان به مرور زمان بهتر میشود یا میتوانند او را تغییر دهند، وارد مسیر ازدواج میشوند. اما در غالب موارد این اتفاق به راحتی رخ نمیدهد و در انتها میبینند که با کسی زندگی مشترکشان را شروع کردهاند که دوستش ندارند. صحبتهای اطرافیان که به آنها میگویند «در زمان دوستی یا آشنایی پیش از ازدواج متوجه رفتارهای بد همسرت نشدی» یا «از قبل باید فکرش را میکردی» هیچ کمکی به آنها نمیکند.
ممکن است شما در چنین شرایطی باشید. ممکن است شما بعضی خط قرمزها را نادیده گرفته باشید اما فکر کردن به این موضوعات شرایط شما را تغییر نمیدهد. اگر قصد به ادامهی زندگی مشترک خود دارید در ادامه راهکارهایی به شما یاد میدهیم که بتوانید سازگاری بیشتری با شرایط خود پیدا کنید.
چرا همسرمو دوست ندارم؟
یکسری از ویژگیهای شخصیتی باعث بروز نارضایتی در زندگی مشترک میشود. برخی از افرادی که ممکن است در زندگی با آنها بگویید «همسرمو دوست ندارم» میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- همسری که به اصطلاح قلدری میکند.
- همسری که بسیار نقاد و نکوهشگر است.
- همسری که عادت به مسخره کردن داشته باشد.
- همسری که راه حلش در پاسخ به مسائل مهم شوخی و خنده است.
- همسری که تصور میکند همه چیز را میداند.
- همسری که بدبین است.
- همسری که انجام کارها را به تعویق میاندازد.
- همسری که حرف نمیزند و راهکارش در مقابله با مشکلات سکوت یا قهر است.
- همسری که به شکل بیمارگونه محبت میکند.
- همسری که خودمحور و خودخواه است.
- همسری که شخصیت ضعیفی دارد.
در نظر داشته باشید که اینها رفتارهایی است که میتواند باعث خستگی شما شود و با رفتارهای سوءاستفادهگرانه فرق دارد. در صورتی که با رفتارهایی نظیر کتک خوردن مواجه هستید حتما با روانشناس ارتباط برقرار کرده و از فرد متخصص کمک بگیرید.
همسرمو دوست ندارم، چیکار کنم؟
سازگاری یکی از ویژگیهای مهم ازدواج سالم است. بعضی از ویژگیها و عادات همسرتان ممکن است برای شما خیلی آزاد دهنده باشد. سرکوب حسهای بدی که در مواجهه با رفتارهای آزاردهنده همسرتان دارید، میتواند همه چیز را بدتر کند. اجازه ندهید که آن قدر حسهای منفی در شما جمع شود که به مرز انفجار برسید؛ هر زمان که احساس بدی پیدا کردید، در خصوص حل مشکلتان اقدام کنید.
در نظر داشته باشید که ناامید نشوید چرا که با مکالمه صادقانه و مهربانانه میتوانید شرایط را بهتر کنید. همچنین بدانید که شما هم قطعا رفتارهایی دارید که باعث آزار همسرتان میشود.
بدانید که شما نمیتوانید همسرتان را تغییر دهید
شما تنها میتوانید که برخورد و رفتار خودتان را تغییر دهید. در این شرایط همسرتان نیز ممکن است با دیدن رفتار متفاوت شما رفتارش را تغییر دهد و برخورد بهتری داشته باشد. انتظار نداشته باشید که بلافاصله بعد از تغییر شما، او نیز تغییر کند. بدون آن که منتظر تغییر همسرتان باشید بر رفتار و برخورد خودتان تمرکز کنید.
فقط به ویژگیهای منفی فکر نکنید.
تمرین کنید که ویژگیهای مثبت را هم ببینید. به طور مثال مدت زمان مشخصی را برای فکر کردن به ویژگیهای مثبت همسرتان اختصاص دهید. در ادامه و یک روز دیگر مدت زمان بیشتری را برای این موضوع اختصاص دهید. این کار به شما کمک میکند که احساس نارضایتی کمتری را تجربه کنید. قطعا همسر شما ویژگیهای مثبت هم دارد اما ذهن عادت میکند که تنها نقاط کور را ببیند و آنها را بزرگ کند.
بازخورد مثبت داشته باشید
زمانی که همسرتان کاری را مطابق خواسته شما انجام داد از او تشکر کنید و نشان دهید که کار مثبتش را میبینید و از بابت آن قدردان هستید؛ حتی اگر انجام آن کار را بدیهی میدانید. این کار باعث میشود که همسرتان میل بیشتری به انجام خواسته شما پیدا کند.
به چشمهایش نگاه کنید
زمانی که از همسرتان خواستهای دارید به چشمهایش نگاه کنید. تماس چشمی کمک میکند که همسرتان صداقت شما را ببیند و پذیرش بیشتری نسبت به صحبتهای شما داشته باشد.
واضح و صریح صحبت کنید
از به کار بردن جملات مبهم و انفعالی بپرهیزید. نظرات خود را به شکل مستقیم ابراز کنید. کاری نکنید که همسرتان حدس بزند شما چه نیاز و درخواستی دارید. تصور نکنید که همسرتان خودش باید بداند یا بفهمد که شما چه درخواستی دارید. به صورت مستقیم خواسته خود را بیان کنید.
با یکدیگر وقت بگذرانید
یک تفریح یا کار دو نفره انجام دهید. کاری که هر دوی شما به آن علاقه دارید. به طور مثال قدم زدن با یکدیگر و صحبت کردن میتواند یک فعالیت مناسب برای نزدیک شدن شما به یکدیگر باشد.
همسرتان را سرزنش نکنید
سرزنش کردن باعث میشود که همسرتان وارد فاز دفاعی شود. جمله خود را با این عبارت که «تو باید» شروع نکنید و به جای آن بگویید «من نیاز دارم» یا «من احساس میکنم». بر رفتاری که شما را آزار میدهد تمرکز کنید نه شخصیت طرف مقابلتان و بگویید که آن رفتار به خصوص چه احساسی در شما ایجاد میکند. شما اجازه دارید که شکایتی را به همسرتان ابراز کنید اما مواظب باشید طوری صحبت نکنید که باعث دعوا یا قهر شود.
با خودتان صادق باشید
اگر کار اشتباهی انجام دادید، صداقت داشته باشید و به آن اعتراف کنید. از همسرتان بخواهید که به شما بگوید چه رفتارهایی را در شما نمیپسندد تا شما هم در صورت تمایل در جهت علاقه همسرتان گام بردارید.
حد و مرز تعیین کنید
اگر همسرتان رفتارهای سوءاستفادهگرانه بروز داد به طور جدی با او برخورد کنید و بگویید که رفتار مورد نظر برای شما به هیچ شکل قابل قبول نیست. برای خودتان برنامه داشته باشید که اگر رفتار مورد نظر قطع نشد چه کار باید انجام دهید.
صحبت با مشاور
دوست نداشتن و عدم احساس عشق در زندگی مشترک میتواند بسیار آسیبزا و خسته کننده باشد. اما باید دانست که بسیاری از مواقع این حس که «همسرمو دوست ندارم» به دلیل مشکلات حل نشده ایجاد میشود. صحبت با مشاور و روانشناس میتواند به شما کمک کند که مشکلات خود را شناسایی کرده و با یادگیری تعامل سازنده در جهت بازسازی عشق در زندگیتان قدم بردارید.
منبع: Verywellmind