تنهایی یک احساس انسانی است که برای هر فرد پیچیده و خاص است. ازآنجاکه احساس تنهایی علت مشترک و واحدی ندارد، پیشگیری و درمان این حالت روحی آسیبرسان ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد. بهعنوانمثال، یک کودک تنها که در مدرسه برای پیدا کردن دوست تلاش میکند، نیازهای متفاوتی نسبت به یک بزرگسال تنها دارد که همسرش اخیراً فوت کرده است. برای درک احساس تنهایی، مهم است که دقیقاً منظور از اصطلاح تنهایی و همچنین دلایل مختلف، عواقب تنهایی، علائم و راهحلهای آن را دقیقاً بررسی کنیم.
تعریف تنهایی
درحالیکه تعاریف رایج از تنهایی آن را بهعنوان یک حالت خلوت یا دور بودن از دیگران توصیف میکند، اما تنهایی درواقع یک حالت ذهنی است. تنها بودن توسط محققان به این معنی است که فرد بیش از یکبار در هفته احساس تنهایی کند. تنهایی باعث میشود افراد احساس خلأ، دوری از دیگران و دوست داشتنی نبودن کنند. افرادی که تنها هستند غالباً خواهان ارتباط با سایرین هستند، اما وضعیت روانی آنها ایجاد ارتباط با افراد دیگر را دشوار میکند. تنهایی ازنظر بسیاری از کارشناسان لزوماً تنها بودن نیست. در عوض، اگر احساس تنهایی و انزوا میکنید، به این معنی است که احساس تنهایی در ذهن شما وجود دارد.
بهعنوانمثال، یک دانشجوی تازهوارد به دانشگاه باوجوداینکه توسط هماتاقیها و سایر همسالان خود احاطهشده است، ممکن است احساس تنهایی کند. سربازی که کار نظامی خود را آغاز میکند، ممکن است بعد از اعزام به سربازی علیرغم اینکه دائماً توسط سایر اعضای نظامی احاطهشده باشد، احساس تنهایی کند.
علل تنهایی
عوامل مؤثر در تنهایی شامل متغیرهای محیطی مانند انزوای فیزیکی، انتقال به مکان جدید و طلاق نیز میشود. مرگ کسی که در زندگی فرد مهم و مؤثر است نیز میتواند به احساس تنهایی منجر شود. علاوه بر این، احساس تنهایی میتواند نشانهای از یک اختلال روانشناختی مانند افسردگی باشد. تنهایی را میتوان به عوامل درونی مانند عزتنفس پایین نیز نسبت داد. افرادی که اعتمادبهنفس و عزتنفس ندارند اغلب معتقدند که شایستهی احترام و توجه دیگران نیستند که میتواند منجر به انزوا و احساس تنهایی شدید شود.
خطرات سلامتی مرتبط با تنهایی
تنهایی تأثیرات گستردهای بر سلامت جسمی و روانی افراد دارد. اثراتی مانند:
- اعتیاد به الکل و مصرف مواد مخدر
- تغییر عملکرد مغز
- پیشرفت بیماری آلزایمر
- رفتار ضداجتماعی
- بیماریهای قلبی عروقی و سکتهی مغزی
- کاهش حافظه و یادگیری
- افسردگی و خودکشی
- افزایش سطح استرس
- قدرت تصمیمگیری ضعیف
اینها تنها مواردی نیستند که تنهایی در آن اثر میگذارد. بزرگسالان تنها نسبت به افرادی که تنها نیستند کمتر ورزش میکنند، رژیم غذایی آنها چربی بیشتری دارد، خواب آنها کارایی کمتری دارد و خستگی بیشتری در روز گزارش میکنند. تنهایی همچنین تنظیم فرآیندهای سلولی در بدن را مختل میکند و ما را مستعد پیری زودرس میکند.
آنچه تحقیقات دربارهی تنهایی بیان میکنند
محققان دریافتهاند که ازدواج، درآمد بالاتر و تحصیلات بالاتر احساس تنهایی را کاهش میدهد. احساس تنهایی در سطوح بالا با علائم جسمی، بیماری و روابط اجتماعی بیکیفیت و کم همراه است.
دوستان نزدیک به مبارزه با تنهایی کمک میکنند
محققان همچنین اظهار داشتند که تنهایی در جوامع پیشرفته بیشتر شده است. تعداد افرادی که هیچ دوست صمیمی ندارند افزایشیافته است. افزایش استفاده از اینترنت و رسانههای اجتماعی تا حدی مقصر هستند؛ زیرا کارشناسان بر این باورند که کمیت تعاملات اجتماعی باعث ایجاد احساس تنهایی نشده بلکه کیفیت پایین روابط این احساس را القا کرده است. داشتن فقط سه یا چهار دوست صمیمی برای دفع تنهایی و کاهش پیامدهای منفی سلامتی مرتبط با این حالت روحی کافی است.
تنهایی میتواند مسری باشد
یک مطالعه نشان میدهد که تنهایی درواقع مسری است. در یک مطالعهی ۱۰ ساله، محققان نحوهی گسترش تنهایی در شبکههای اجتماعی را بررسی کردند. نتایج نشان داد که افراد نزدیک به فردی که تنهایی را تجربه میکند نیز ۵۲٪ بیشتر احتمال دارد که تنها شوند.
اختلال اضطراب اجتماعی و احساس تنهایی
افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی از اینکه تحت نظر قرار بگیرند یا مورد قضاوت قرار بگیرند ترس غیرمنطقی دارند و خود را شرمآور و حقیر میدانند. اضطراب و ناراحتی در این افراد به حدی شدید میشود که در عملکرد روزمره اختلال ایجاد میکند. اگرچه این موضوع ممکن است یک اختلال ناتوانکننده باشد، اما بهبودی مناسب و درمان آن امکانپذیر است. تعامل با غریبهها، برقراری ارتباط چشمی و شروع مکالمات ازجمله مواردی است که محرکهای رایج اختلال اضطراب اجتماعی است. افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است علائم شناختی، جسمی و رفتاری را قبل، در حین و بعد از موقعیتهای اجتماعی و عملکردی تجربه کنند. این موضوع باعث ترس آنها از برقراری ارتباط با دیگران شده و آنها را به سمت تنها شدن میبرد. به اشتراک گذاشتن هرگونه فکر و احساس در مورد علائم خود با یک روانشناس، اولین قدم عالی است. جای نگرانی نیست که از کجا شروع کنید تا زمانی که صادقانه احساسات خود را بیان میکنید، درک بهتری از نیازهای خود پیدا میکنید.
احساس تنهایی میکنم، چهکار کنم؟
شما میتوانید بر تنهایی غلبه کنید. این کار به یک تلاش آگاهانه از طرف شما برای ایجاد تغییر نیاز دارد. در طولانیمدت، ایجاد یک تغییر میتواند شما را شادتر و سالمتر کند و شما را قادر سازد تا دیگران را از طریق مثبت تحت تأثیر قرار دهید. در اینجا چند راه برای جلوگیری از تنهایی آمده است:
- خدمات اجتماعی یا فعالیت دیگری را که از آن لذت میبرید انجام دهید. این شرایط فرصتهای خوبی برای ملاقات با مردم و ایجاد دوستی و تعاملات اجتماعی جدید فراهم میکند.
- انتظار بهترینها را داشته باشید. افراد تنها اغلب منتظر طرد شدن هستند؛ از این حس دوریکنید و در روابط اجتماعی خود بر افکار و نگرشهای مثبت تمرکز کنید.
- بر ایجاد روابط باکیفیت تمرکز کنید. به دنبال ارتباط یا افرادی باشید که نگرش، علایق و ارزشهای مشابهی با شما دارند.
- بهتر است بدانید که تنهایی نشانهی این است که چیزی باید تغییر کند. به دنبال پیدا کردن آن باشید و با تغییر آن، روابط اجتماعی گستردهتری ایجاد کنید.
- تأثیرات تنهایی در زندگی خود را درک کنید. پیامدهای جسمی و روحی بسیاری در اثر تنهایی برای شما به وجود میآید.
منبع: Verywellmind