زندگی با فردی که خلقش سریع تغییر میکند خواه اسمش را عصبی بگذاریم و یا زودرنج میتواند چالش برانگیز باشد. شما همیشه باید مواظب باشید که کاری انجام ندهید تا مبادا طرف مقابلتان ناراحت شود؛ انگار همیشه بر دیوار باریکی حرکت میکنید و هر لحظه ممکن است بیفتید. این موضوع که هر لحظه باید طرف مقابلتان را آرام کنید یا از خودتان دفاع کنید یا قدر شما دانسته نشود میتواند سخت و طاقت فرسا باشد.
بسیاری از افراد سوال میپرسند که در مقابل زودرنجی همسرمان چه رفتاری داشته باشیم؟ آیا این موضوع قابل اصلاح است؟ از این رو در این مقاله به زودرنجی همسر و سایر پرسشهای از این قبیل پرداخته شده است.
علت زودرنج بودن همسر
اضطراب بالا و افسردگی
افرادی که سطح استرس و اضطراب بالایی دارند معمولا سریعتر از سایر افراد ناراحت شده و زودرنجتر هستند. آنها ممکن است با گرفتن یک بازخورد بد از رئیسشان، خراب شدن یک برنامه تفریحی به دلیل باران یا به دلیل سر و صدای بچهها سریع ناراحت شوند و برخورد بدی نشان دهند که معمولا بعد از آن پشیمان شده و خودشان را مورد انتقاد قرار میدهند. این رفتارها که در نتیجهی اضطراب بالا ایجاد میشود در نهایت میتواند با خودش افسردگی به همراه داشته باشد.
افراد مذکور معمولا از هر موقعیتی بدترین برداشت را میکنند و زمانی که نمیتوانند تصمیم بگیرند یا عمل کنند از کوره در میروند. آنها برای کنترل اضطرابشان سعی میکنند که دنیای اطراف خود را کنترل کنند. گاهی این افراد دچار مشکل کنترل خشم شده و با هر محرکی خشمگین میشوند. این افراد طیف کمی از احساسات را تجربه میکنند و اگر چیزی آنها را ناراحت یا مضطرب کند آنها فقط احساس خشم را بروز میدهند. این افراد ممکن است علاوه بر این که خشمگین شوند، از این خشم برای سوء استفاده، تهدید و کنترل دیگران برای انجام خواسته خود استفاده کنند. این موضوع از قدرت طلبی و عدم حس همدلی نشات میگیرد.
شخصیت مرزی
یکی دیگر از اختلالاتی که میتواند موجب زودرنجی همسر شود، اختلال شخصیت مرزی است که با رفتارهای تکانشی و نمایشی، بی ثباتی و آسیب به خود شناسایی میشود. این افراد از دیگران ایدهآل سازی میکنند اما اگر فرد مذکور کوچکترین رفتار ناخوشایندی بروز دهد برای آنها به بدترین آدم تبدیل میشود. آنها میتوانند از هر حرف و رفتاری بدترین برداشت را کرده و شما را مقصر نشان دهند، آنها اشتباهات گذشته شما را مدام یادآوری کرده و قدر کاری را که در زمان حال برای آنها انجام میدهید، نمیدانند.
شخصیت دو قطبی
از دیگر اختلالاتی که میتواند دلیل زودرنجی همسرتان باشد، اختلال شخصیت دو قطبی است. این افراد ممکن است خیلی سریع خلقشان تغییر کند و یک زمان خوشحال، سرحال و پرحرف باشند و یک زمان دیگر دچار افسردگی، خود سرزنشی، بیتحرکی، تفکر روان پریشی و سوء مصرف مواد مخدر و الکل شوند. در بعضی از این افراد دورههای سرخوشی و افسردگی بازهی طولانیتری داشته و سریع اتفاق نمیافتد. در دورهی افسردگی ممکن است همسرتان زودرنج شده و با هر حرف و رفتاری نه چندان ناخوشایند از طرف شما دچار ناراحتی شود.
نحوهی برخورد با زودرنجی همسر
علت اختلالات ذکر شده میتواند ژنتیک، مواد شیمیایی درون مغز و آسیبهای دوران کودکی باشد. چیزی که در همهی موارد مشترک است تلاش فرد برای تنظیم احساساتش است. در ادامه روشهایی برای برخورد با زودرنجی همسر ارائه شده است:
یاد بگیرید که گوش دهید
زمانی که یک نفر سر شما داد میزند یا شما را به نا حق متهم میکند، احتمالا شما هم عصبانی میشوید و با او وارد بحث شده و از خودتان دفاع میکنید، اما این موضوع همه چیز را بدتر خواهد کرد؛ مانند این که الکل روی آتش بریزید. در این شرایط برای دفاع از خود بهتر است که آرام باشید و به حرفهای همسرتان گوش دهید. گوش دادن به طرف مقابلتان کمک میکند که عصبانیتش فروکش کند و آرام شود. حرفهای همسرتان را به دل نگیرید و به خودتان یادآوری کنید که او با مشکلات درونیاش دست و پنجه نرم میکند و عصبانیت او راهی برای خلاص شدن از اضطراب است.
حد و مرز مشخص کنید
گوش دادن به این معنی نیست که شما بنشینید و او اضطرابش را روی شما تخلیه کند و اگر احساس میکنید که از شما سوء استفاده میشود یا احساس ناراحتی میکنید میتوانید موقعیت را ترک کنید؛ البته نه به این شکل که یکدفعه بگذارید و بروید، بلکه به او بگویید که دوباره بر میگردید زمانی که هر دوی شما آرامتر باشید. به او بگویید که اجازه نمیدهید که با شما بدرفتاری شود و اگر او نمیتواند خودش را کنترل کند به روانشناس مراجعه کند.
دنبال راه حل باشید
زمانی که آرام شده است از او بپرسید که در زمان عصبانیت چه چیزی حال او را بهتر میکند. اگر میتوانید به او کمک کنید تا آرام شود اما باز هم به این معنی نیست که هر کاری میخواهد انجام دهید تا او خوشحال شود. شاید لازم باشد در این شرایط او را تنها بگذارید و به پیادهروی یا دیدن یک فیلم بروید.
همیشه مواظب رفتارتان نباشید
ممکن است شما به دلیل زودرنج بودن همسرتان همیشه سعی کنید طوری رفتار کنید که او ناراحت یا عصبانی نشود. این که حساسیتهای طرف مقابل را بشناسیم و تا جای امکان از آنها خودداری کنیم خوب است اما دقت کنید که گاهی هر چقدر هم که تلاش کنید رضایت طرف مقابل حاصل نمیشود. در این شرایط به یاد داشته باشید که همیشه خودتان باشید و از خودتان غافل نشوید.
سرگرمی داشته باشید
این سرگرمی میتواند تفریح یا انجام کاری باشد که به آن علاقه دارید. همسر زودرنج میتواند باعث شود که دنیای شما کوچک شده و همیشه فقط نگران او باشید. اما شما باید دنیای بزرگتری داشته و برای خودتان سرگرمی پیدا کنید.
اطلاعات خود را بالا ببرید
در زمینه روانشناسی بیشتر مطالعه کنید و اطلاعات خود را در زمینه اختلال همسرتان بالا ببرید. این موضوع به شما کمک میکند که درک بهتری از موقعیت داشته و برخورد بهتری داشته باشید.
برای زودرنجی همسرتان از مشاور خانواده کمک بگیرید
زندگی با یک همسر زودرنج میتواند سخت و طاقت فرسا باشد. صحبت با یک روانشناس و مشاور کمک میکند که از شرایطی که در آن قرار دارید، کمتر آسیب ببینید. او به شما کمک میکند که سریعتر بتوانید ریشهی مشکلات خود را با همسرتان ببینید و طبیعتا سریعتر به راهحل برسید.