لزوم استعدادیابی شغلی
در جوامع ما دیده شده در بیشتر اوقات افراد بدون در نظر گرفتن علایق و ارزیابی توانمندیهایشان در جایگاهی هرچند با مرتبههای بالا قرارگرفتهاند که در بیشتر مواقع از رضایت شغلی و آرامش روانی برخوردار نیستند و تحتفشارهای روانی و تنشهای بسیاری قرارگرفتهاند.
در استعدادیابی شغلی سعی بر این است که جنبههای مختلف و پنهان شخصیت و نقاط قوت و ضعف افراد برایشان آشکار شود تا بتوانند با دیدی باز و آگاهی از استعدادها و توانمندیهایشان در راستای شغلی مناسب گام بردارند.
چه مؤلفههایی برای کشف استعداد شغلی مؤثر است:
- مهارتهای فردی
- هوش حرکاتی
- هوش موسیقایی و تفکر فضایی
- موقعیت اجتماعی
- موقعیت فرهنگی جامعه
- علاقه خود فرد
برای توضیح مختصری از این مؤلفهها بهطور مثال باید موقعیت اجتماعی فرد در نظر گرفته شود یعنی محیطی که شخص در آن رشد کرده است، سبک زندگی اش، شرایط فرهنگی حاکم بر جامعه، بازار کار، رشد و آینده شغلی. در کنار این مسائل که بستر رشد را فراهم میکند باید به هوش تصویری-فضایی، هوش موسیقایی و حرکتی فرد نیز توجه شود.
تصور اینکه فردی با داشتن استعدادهایی درزمینهٔ تحرکات حرکتی مثل ورزش در جایگاه اجتماعی با توانمندیهایی همچون هوش تصویری و کلامی قرار گیرد باعث از بین رفتن حس رضایت شغلی و ارزشمندی در فرد بهطور چشمگیری خواهیم بود.
برخی از تیپهای شخصیتی که در استعدادیابی شغلی حائز اهمیت است:
- واقعگرا
- جستجوگر
- متهور
- اجتماعی
- هنری
- متعارف
واقعگرا:
این نوع تیپ شخصیتی از یکنواختی در کار و اینکه یک فرم از کارهای روزمره در اختیارشان بگذارند و مجبور شوند طبق آن اصول و قراردادها رفتار کنند دوری میکنند. آنها میتوانند در مهندسی موفق شوند. ترجیح میدهند با توجه به تواناییهای خود در زمان مناسب به آن صورتی صلاح میدانند تصمیم بگیرند. سرسخت هستند و به مادیات توجه میکنند. ارتباط عمومی ضعیفی دارند، به مشاغلی که نیاز به فعالیتهای بدنی هست علاقه دارند تا تفکر کلامی.
جستجوگر:
به دنبال علم میروند، از کتاب خواندن لذت میبرند، برای حل مشکلات سریع جا نمیزنند و به دنبال کشف آن میروند، هوش کلامی-ریاضی آنها قوی است. آدمهایی منطقی، کنجکاو و دقیقی هستند.
هنری:
هوش موسیقایی این افراد بالاست، بسیار احساسی و حساس هستند، شغلهای فنی برای اینها نامناسب، روابط اجتماعی خوب و در بیان احساساتشان قوی هستند و راحت آن را بیان میکنند.
اجتماعی:
این افراد بسیار روابط عمومی بالایی دارند، از کارهای گروهی، پژوهشهای گروهی و همچنین تحرکات حرکتی گروهی نوششان میاید و موفق میشوند. اینها میتوانند روانشناسان خوبی بشوند، تدریس هم برای این افراد مناسب است.
متهور:
آنها میتوانند رهبران خوبی شوند میتوانند در شغلهای سیاسی و اقتصادی موفق شوند این افراد معمولاً تحمل دستور گرفتن ندارند و باید خود سرگروه و پیشرو باشند.
قراردادی:
این افراد میتوانند در کارهای دفتری، کارهای که از ایده خود آنها استفادهای نمیشود و بهطور مشخص شرح وظایف آنها مشخص است موفق شوند. آنها افرادی منظم و زندگیشان با چارچوبهای مشخص پیش میرود، قدرت ریسکپذیری در آنها ضعیف است.
نقش روانشناس در استعدادیابی شغلی:
- با مراجعه به روانشناس میتوان علایق خود را با مشاغلی که در جامعه وجود دارد مطابقت دهید.
- برای شناخت و کشف علایق و استعدادهای خود میتوانید از روانشناس و مشاور کمک گیرید.
- با استفاده از تستهای استعدادیابی توسط روانشناس میتوانید جنبههای پنهان شخصیت خود را کشف کنید و در آخر زمانی به رضایت شغلی در درازمدت خواهید رسید که بین خودتان و نوع فعالیتهای شغلیتان هماهنگی درست و مناسبی وجود داشته باشد.
برای ارتباط با روانشناسان و مشاوران شغلی مرکز «سرای مشاور» میتوانید با شماره زیر تماس بگیرید.