همه افراد احساس پشیمانی و حسرت گذشته را در زندگی تجربه میکنند. شاید شما کاری در گذشته انجام دادهاید که به خودتان یا شخصی که دوستش دارید، آسیب زدهاید و به همین دلیل احساس پشیمانی دارید. احساس حسرت گذشته ممکن است برای ساعتها، روزها و هفتهها ادامه پیدا کند و همه جوانب زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. اما باید گفت که زندگی آنقدر طولانی نیست که زمان بسیاری به حسرت خوردن گذشته سپری شود.
اگر شما در حال حاضر با این احساس دست و پنجه نرم میکنید، در این مقاله به شما کمک میشود که در خصوص احساس پشیمانی نسبت به گذشته و راهکارهای غلبه با آن آشنا شوید.
احساس پشیمانی نسبت به گذشته چیست؟
احساس پشیمانی و حسرت گذشته نوعی احساس منفی و خودآگاه است که به دلیل اشتباهاتی که در گذشته انجام شده، ایجاد میشود. ممکن است شما به این موضوع فکر کنید که تصمیمی که در گذشته گرفتهاید اشتباه بوده یا کاری که در گذشته انجام نشده باعث شده که در حال حاضر زندگی پر باری نداشته باشید.
بسیاری از افراد زمانی که به گذشته فکر میکنند در خصوص بعضی از موارد احساس پشیمانی میکنند. آنها ممکن است فکر کنند که کاش آن نظر خود را مهربانانهتر گفته بودند یا کاش به آن مهمانی رفته بودند. بعضی از پشیمانیها جدیتر هستند و میتوانند منجر به احساس شکست و دلشکستگی شوند.
به هر دلیلی که فرد حسرت گذشته را بخورد، غالبا با احساس ناامیدی و ناراحتی مواجه میشود. بسیاری از ما خاطره مورد نظر را بارها و بارها تکرار میکنیم. در بسیاری از موارد مرور خاطره و اتفاق در ذهنمان از خود اتفاق پیش آمده دردناکتر است. در این حالت با فکر کردن به گذشته آرزو میکردیم که کاش تصمیمات بهتری میگرفتیم.
چه کسی احساس حسرت گذشته را تجربه میکند؟
همه افراد کم و بیش این احساس را تجربه میکنند. ما گاهی با نگاه کردن به ظاهر زندگی افرادی که موفق هستند با خود فکر میکنیم که آنها حسرتی در زندگی ندارند. اما این تفکر کاملا اشتباه است و هر شخص در این دنیا احساس پشیمانی و حسرت را تجربه میکند. البته لازم به ذکر است که سطوح این احساس طبیعتا در افراد مختلف با شرایط متفاوت یکسان نیست.
نظریه ناهمخوانی خودها (sefl-discrepancy)
محققان دریافتند که احساس حسرت گذشته و درد ناشی از آن ریشه در نظریه آقای هیگینز به نام ناهمخوانی خودها دارد. بر اساس این نظریه هر شخص دارای سه خود است. زمانی که این خودها با هم تطبیق نداشته باشند، احساس پشیمانی و حسرت ایجاد میشود.
خود واقعی
خود واقعی بیانگر آن شخصی است که واقعا هستیم و در زندگی روزمره عمل میکنیم. این خود در بر گیرنده نقاط ضعف و قدرت ما میباشد.
خود بایدی
این خود نشان دهنده آن کسی است که فکر میکنیم باید باشیم. شاید خانواده، همسر و دوستانتان از شما میخواهند طور دیگری باشید، اما شما آن گونه نیستید. اما این خواستهها درون شما ریشه دوانده و شما تصور میکنید که باید آن گونه باشید.
خود ایدهآل
خود ایدهآل شخصی است که دوست داریم باشیم. برای بعضی از اشخاص داشتن شغل بهتر و برای بعضی دیگر صبورتر بودن خود ایدهآل آنها را میسازد.
بر اساس تحقیقات انجام شده، زمانی که خود واقعی با خود ایدهآل فاصله زیادی داشته باشد احساس حسرت و پشیمانی بیشتری ایجاد میشود. اما زمانی که خود واقعی و خود بایدی تفاوت دارد، احساس پشیمانی ایجاد شده ضعیفتر است و در بسیاری از موارد قابل جبران میباشد.
چگونه میتوان بر احساس حسرت گذشته غلبه کرد؟
احساس حسرت گذشته و مرور خاطرات باعث ایجاد ناراحتی و استرس میشود و در نهایت سلامت روانی و فیزیکی شما را بر هم میزند. احساس حسرت گذشته میتواند سبب ایجاد افسردگی، اضطراب، اختلالات شخصیتی، افزایش وزن، افزایش کورتیزول و بیماریهای قلبی شود.
برای جلوگیری از ایجاد مشکلات ذکر شده و غلبه بر احساس حسرت راهکارهای زیر پیشنهاد میشود:
برای اصلاح اشتباه خود قدم بردارید
گاهی اوقات اشتباهات قابل جبران هستند. به طور مثال اگر شما یک شغل اشتباه را برای خود انتخاب کردهاید میتوانید به جای حسرت خوردن به دنبال شغل جدیدی باشید یا اگر حرفی زدهاید که باعث رنجش کسی شده میتوانید به آسانی عذرخواهی کنید.
البته گاهی اوقات بعضی اشتباهات قابل جبران نیستند که برای غلبه بر حس پشیمانی ناشی از آنها از روشهای دیگر میتوان کمک گرفت.
در گذشته غرق نشوید
از فکر کردن زیاد و مرور خاطرات اجتناب کنید. این حرف شاید سخت به نظر برسد یا حتی با خودتان فکر کنید که شدنی نیست. اما زمانی که بدانید شما ورای افکار خود هستید و نباید خود را به ذهنتان محدود کنید، این کار راحتتر انجام میشود. علاوه بر آن تکنیکهایی نظیر یوگا به شما کمک میکند که بیشتر در لحظه باشید و در گذشته سیر نکنید.
خودتان را ببخشید
همه افراد اشتباه میکنند. اگر ما کامل بودیم در این زندگی قرار نمیگرفتیم. این زندگی بستر تجربه است و تا اشتباهی انجام نشود، تجربهای هم صورت نمیگیرد. پس دست از سرزنش خود بردارید و خودتان را همان طور که هستید، ببینید و بپذیرید. در نظر داشته باشید که با هر چیزی بجنگید خود را در همان اندازه نگه میدارید. اگر در گذشته به خاطر عجول بودنتان اشتباهاتی کردهاید، حسرت نخورید و سعی نکنید با عجول بودن خود بجنگید زیرا در این شرایط این مشکل شما بهتر نمیشود. خودتان را همان طور که هستید ببینید و ببخشید.
از اشتباه خود درس بگیرید
همیشه به ما گفتهاند که نباید اشتباه کنیم، اما این یک آموزش غلط است که باعث میشود ما راکد و وابسته باقی بمانیم یا نتوانیم خود را به خاطر اشتباهاتمان بپذیریم. اشتباه کردن امری اجتناب ناپذیر است و انسان جایز الخطا است. اما نکته حائز اهمیت این است که یک اشتباه برای بار دوم تکرار نشود. برای این که اشتباه خود را تکرار نکنید لازم است که با هوشیاری به وقایع نگاه کرده و از آنها درسهای لازم را بگیرید. بنابراین اشتباه کردن امری طبیعی است اما یک اشتباه را دوباره تکرار کردن حماقت است.
اهداف جدید مشخص کنید
یکی دیگر از راههای غلبه بر حسرت گذشته تعیین اهداف جدید به خصوص در زمینهای است که به خاطر آن پشیمان هستید. میتوانید اهداف کوتاه مدت برای خود مشخص کنید و قدم به قدم برای رسیدن به خواسته نهایی خود حرکت کنید. شما حتی اگر در اندوه و ندامت باشید زندگی دلش به حال شما نمیسوزد؛ پس دست از ناله و جنگ با زندگی بردارید و به جای آن در جریان زندگی به سمت جلو حرکت کنید. موفقیتهای جدید به شما کمک میکند که ناکامیهای گذشته را از یاد ببرید.
با یک روانشناس صحبت کنید
شاید مشکلاتی که در گذشته برای شما اتفاق افتاده ریشه در مشکلات فردی شما داشته باشد. شاید شما احساس مسئولیت نسبت به زندگی ندارید، یا دچار افسردگی هستید. شاید اضطراب شما باعث میشود که برای انجام خواستههای خود قدم بر ندارید. شاید اعتماد به نفس پایینی دارید و به همین خاطر روابط عاطفی شما با شکست مواجه میشود. صحبت با یک روانشناس به شما کمک میکند که خودتان را بهتر ببینید و در جهت اصلاح نقطه ضعفهای خود قدم بردارید تا اتفاقات بهتری را در آینده رقم بزنید.