حسادت یک احساس ناراحت کننده است که ممکن است زمانی احساس شود که یکی از نزدیکان و اطرافیانمان به موفقیتی دست پیدا کند، که ما آرزوی آن را برای خود داشتهایم. حتی ممکن است تصور کنیم که این موقعیت و موفقیت سزاوار او نبوده است. حسادت کم و بیش در همه انسانها وجود دارد، اما شدت آن در افراد مختلف متفاوت است. زمانی که این احساس شدت پیدا کند، بیماریها و مشکلات بسیاری برای فرد حسود و چه بسا اطرافیانش ایجاد خواهد کرد.
در بعضی مواقع افراد در صورت موفقیت اطرافیانشان برای آنها خوشحال میشوند، اما برای خودشان ناراحت هستند که چرا به آن موقعیت نتوانستهاند دست پیدا کنند. در این حالت اگر فرد بتواند حسادت را در خود ببیند و به آن واقف باشد، راحتتر میتواند با حس خود کنار بیاید یا بر آن غلبه کند. اما در بعضی مواقع افراد نه تنها برای آن فردی که به موفقیت دست یافته خوشحال نمیشوند، بلکه آرزو میکنند که آن فرد موقعیتش را از دست بدهد و چه بسا در از بین بردن شادی او قدم بردارند. در این حالت حسادت توانسته ریشه بیشتری در این افراد بدواند که از بین بردن آن به تمرین و مهارت بیشتری نیازمند است.
در ادامه به بررسی علت حسادت و روشهای مقابله با آن میپردازیم.
چرا حسادت میکنیم؟
بعضی از افراد برای اینکه بتوانند خودشان را دوست داشته باشند و از خود راضی باشند، نیاز دارند که احساس کنند از بقیه بهتر هستند. زمانی که این افراد متوجه موفقیت و توانایی افراد دیگر میشوند، احساس خطر میکنند و به این دلیل ممکن است احساس ناراحتی داشته باشند. این افراد از موقعیتها و تواناییهای خود به عنوان پوششی برای ضعفها و کمبودهایی که دارند استفاده میکنند و شاید در ظاهر با اعتماد به نفس به نظر آیند، اما در درون خود حتی اگر متوجه آن نباشند، احساس بیارزشی میکنند.
همچنین افرادی که در کودکی توسط والدینشان با افراد دیگر به طور مکرر مقایسه شدهاند نیز ممکن است در بزرگسالی بیشتر حس حسادت را تجربه کنند. در حالت دیگر زمانی که اشخاص تمایل زیادی به مرکز توجه بودن دارند، وقتی شخص دیگری مورد توجه قرار گیرد، حس حسادتشان برانگیخته میشود.
غلبه بر حسادت
برای از بین بردن حسادت در مرحله اول شما باید بتوانید این حس را در خود شناسایی کنید و آن را ببینید. اکثر افراد تصور میکنند که خودشان خوب هستند، اما دیگران تنگ نظر و بخیلاند. باید بدانیم که همه ما کم و بیش با حسادت درگیر هستیم. بعد از این که این حس را در خود شناسایی کردید، بهتر است که علت آن را ریشه یابی کنید. زمانی که بدانید چه بینش اشتباهی در شما حس حسادت را تقویت میکند، راحتتر میتوانید آن را کنار بگذارید. همه ما به اشتباه فکر میکنیم که بعضی از رفتارهایمان دست خودمان نیست و به دلیل تربیت اشتباه یا دلایل دیگر در ناخودآگاهمان نهادینه شده است. اما باید بدانیم که اکثر رفتارهایمان قابل کنترل است و تنها به دلیل تکرار زیاد، آن رفتار در شرایط خاص بروز پیدا میکند. در صورتی که علت رفتارهایمان مشخص شود، با انتخاب خود میتوانیم آنها را با رفتارهای صحیح جایگزین کنیم. بهتر است به منظور ریشهیابی رفتارهای اشتباه خود، از کمک روانشناسان مجرب در این زمینه بهرهمند شوید.
در مرحله بعد شما باید خواستهها و علایق خود را شناسایی کنید و در جهت رسیدن به آنها قدمهای درست بردارید. اکثر افراد احساس میکنند که دیگر برای رسیدن به خواستههایشان زمان و آزادی عمل کافی ندارند، اما غالبا اینگونه نیست و افراد خود را در زندانی حبس کردهاند که زندانبانش خودشان هستند. زمانی که در جهت اهداف خود حرکت میکنید، دیگر از موفقیت دیگران ناراحت نمیشوید و حتی میتوانید از مهارت و توانایی آنها برای رسیدن به خواسته خود استفاده کنید و با آنها رابطه دوستانه برقرار کنید.
همچنین باید به این درک برسید که خوشحالی شما در گرو خوشحالی دیگران است و همه با هم باید رشد کنیم. زمانی که فردی خوشحال است، با اطرافیانش بهتر رفتار خواهد کرد که این رفتار مثبت موج مثبتی ایجاد میکند که در نهایت ممکن است شما را هم دربر بگیرد. باید توجه داشته باشید که در زندگی اجتماعی همه افراد به یکدیگر متصل هستند.