وسواس فکری عملی (OCD) یک اختلال شایع، حاد و پایدار است که فرد نمیتواند افکار و اعمال تکرارشونده خود را کنترل کند و تمایل به تکرار دوباره آنها دارد.
علایم و نشانهها
اشخاصی که مبتلا به این نوع اختلال هستند، دارای علایم فکری و رفتاری میباشند که همه جوانب زندگی مانند مدرسه، کار و حتی روابط فردی آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. وسواس فکری میتواند شامل افکار، تمایلات و تصاویر ذهنی باشد که فرد به طور مکرر با آن مواجه میشود. از جمله این وسواسها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ترس از میکروب و آلودگی
- تابوهای ذهنی در رابطه با مذهب، رابطه جنسی و …
- افکار خشونت آمیز علیه خود یا دیگران
- تمایل به نظم زیاد
وسواسهای رفتاری معمولا در پاسخ به وسواسهای فکری ایجاد میشود و میتواند موارد زیر را در برگیرد:
- تمیز کردن زیاد و یا شست و شوی زیاد دستها
- چک کردن زیاد وسایل مانند اطمینان از قفل بودن در یا خاموش بودن گاز
- شمارش اعداد بدون علت
درمان وسواس فکری عملی
درمان این نوع اختلال معمولا با دارو یا رواندرمانی و یا ترکیبی از هر دو انجام میشود. اگرچه درمان در اکثر مواقع موفقیتآمیز است، اما گاهی اوقات اشخاص باز ممکن است برخی از علایم را تجربه کنند که این بستگی به شرایط جسمی و روحی بیمار دارد. برای درمان وسواس عملی به دلیل پیشروی افکار و ایجاد الگو رفتاری، ممکن است زمان بیشتری صرف شود تا نتیجه مطلوب به دست آید.
گاهی اوقات افراد مبتلا به وسواس فکری عملی ممکن است دارای اختلالات روانی دیگری مانند اضطراب، افسردگی و اختلال بدشکلی بدن (اختلالی که در آن فرد بیمار به اشتباه فکر میکند قسمتی از بدنش غیرطبیعی است) نیز باشند که هنگام مشاوره و تصمیم گیری برای درمان، باید این موارد نیز در نظر گرفته شود.
سرای مشاوره با کادری از مشاوران کارآزموده، در همه زمینههای مشاوره از جمله مشاوره وسواس فکری و مشاوره وسواس عملی آماده ارائه خدمات میباشد.