اکثر دانش آموزان هنگام درس خواندن با افکار مزاحم دستبهگریباناند. در واقع به دلیل عدم تمرکز کافی، ذهنشان با اندیشه و تصوراتی مشغول میشود و کارایی خود را از دست میدهد در نتیجه محصلان مضطرب میشوند و در تکاپوی حل مشکل برمیآیند.
روش مقابله با افکار مزاحم هنگام درس خواندن
۱- افکار مزاحم خود را بپذیریم. هرچقدر سعی کنیم تا به این اندیشهها فکر نکنیم، این افکار بیشتر ما را به خود مشغول میکنند. در واقع عمل ما مانند فشردن فنر است، در شرایطی که سعی میکنیم به آنها فکر نکنیم (نگهداشتن دست خود بر روی فنر) و زمانی که احساس میکنیم از آنها خلاصی یافتهایم درواقع دست خود را از روی فنر برداشتهایم (آزاد کردن فنر) که در این صورت این اندیشهها با سرعت بیشتری به ذهن ما هجوم میآورند.
۲- در مواقع درس خواندن هر زمان که این افکار به ذهنتان راه یافت، آنها را در برگهای یادداشت کنید. این اقدام شما باعث میشود که آگاهیتان بیشتر شود، چون به واقعیت تبدیلشده ارج و قرب سابقش را از دست میدهد، آنگاه متوجه پیش پا افتادنش خواهید شد بنابراین دیگر وقت خود را برای آنها صرف نمیکنید.
۳- ازآنجاییکه این افکار بهصورت ناخودآگاه به ذهن متبادر میشوند، میتوان با یک برنامه نظم بخشی آنها را به خودآگاه بیاوریم که نتیجه آن درگیری کمتر ذهنی است. زمان بروز این افکار، دست را مقابل افکار قرار دهیم و بگوییم «الآن زمان فکر کردن به شما نیست در این ساعت (زمان مشخص برایش تعیین کنیم بهطور مثال بعد از اتمام درس) در موردتان فکر خواهم کرد و در زمان مشخصشده بهطور جدی به این افکار بیندیشیم. در این صورت مشاهده خواهیم کرد که یا کمتر از سابق وجود دارند یا وجود ندارند چراکه بهصورت خودآگاه و برخلاف روال سابق (ناخودآگاه) به آنها پرداختهایم.
۴- بهسرعت درس خواندنمان بیفزاییم. در فاصله زمانی که مطلب خاصی خوانده میشود و سپس در جریان تجزیه و تحلیل قرار میگیرد، به دلیل فاصله موجود بین این دو عمل مربوط به یکدیگر افکار مزاحم مجالی برای جولان پیدا میکنند اما اگر سرعت خود را در خواندن مطالب درسی بالا ببریم این فاصله را کم کردهایم و تمرکز ما بر کار (مطلب خاص) بیشتر میشود و چون نمیتوانیم در یکزمان دو کار را با هم انجام دهیم (افکار مزاحم یا سرعتبالا) این اندیشهها دیگر حضور نخواهند داشت.