X

فرزندپروری و تربیت کودک

مشاوره کودک

تعریف فرزندپروری

فرزندپروری به معنای ساده به فرایند تربیت فرزند اطلاق می‌شود و زمانی که اشخاص بچه‌دار می‌شوند در این فرایند قرار می‌گیرند. اما فرزند پروری و تربیت کودک به این سادگی نیست و اگر بخواهیم تعریف دقیق‌تری از آن ارائه دهیم، می‌توانیم بگوییم که این فرایند شامل استفاده از دانش و مهارت مناسب و برنامه ریزی برای پیشرفت فیزیکی، عاطفی و اجتماعی و همچنین مراقبت صحیح از فرزندان می‌باشد.

فرزندپروری موفق

کیفیت تربیت فرزند به عوامل مختلفی از جمله بلوغ شخصیتی والدین، میزان نزدیکی آن‌ها به یکدیگر و همچنین انگیزه آن‌ها برای بچه‌دار شدن، بستگی دارد. سطح انتظار پدر و مادر از فرزند بر کیفیت فرزندپروری تاثیر می‌گذارد و انتظارات غیر منطقی سبب ایجاد فشار بر کودک می‌شود. همچنین خلق و خوی کودک و شرایط فیزیکی او یکی دیگر از موارد تاثیرگذار است و کودکان دارای معلولیت فرایند تربیتشان دشوارتر است.

سبک‌های فرزندپروری و تربیت کودک

با توجه به دانش و تجربه والدین و تمایل آن‌ها به کنترل، برقراری رابطه عاطفی و دادن آزادی و استقلال به کودک انواع مختلفی از فرزندپروری شکل می‌گیرد.

۱- سخت‌گیر: برخی از والدین عقاید خود را به فرزندشان القا می‌کنند و کمتر به او اجازه صحبت و اظهار نظر می‌دهند. تنبیه در این خانواده ها بسیار معمول است.

۲- آسان‌گیر: در مقابل بعضی از والدین بیشتر تمایل به برقراری دوستی و رابطه عاطفی با فرزند خود دارند. این نوع والدین کمتر فرزند خود را هدایت می‌کنند و آزادی عمل بیشتری به وی می‌دهند.


بیشتر بخوانید : روانشناسی کودک


۳- غیرمداخله‌گر: در این نوع والدین تمایل زیادی به تربیت ندارند و آزادی عمل بسیاری به فرزند خود می‌دهند. آن‌ها مطمئن نیستند از این که چه کار باید انجام دهند و دانش کافی ندارند. ارتباطشان با فرزندشان محدود است و انتظار خاصی از او ندارند.

۴- معتبر: والدین معتبر انتظارات معقول و مشخصی از فرزند خود دارند و با توجه با میزان درک فرزندشان با او ارتباط برقرار می‌کنند. این نوع روش تربیتی با توجه به ارتباط مناسب پدر و مادر با فرزند سبب رشد فردی و اجتماعی کودک می‌شود.

لزوم مراجعه به مشاور کودک

عملکرد والدین در تربیت فرزندان از تاثیر زیادی برخوردار است و خانواده در شکل‌گیری شخصیت کودک نقش به سزایی دارد. داشتن اطلاعات صحیح از نحوه تربیت فرزند بسیار حائز اهمیت است؛ چه بسا والدین بسیاری که از روی ناآگاهی و عدم خودشناسی تاثیرات منفی زیادی بر شکل‌گیری شخصیت فرزند خود داشته‌اند. در نتیجه با توجه به تنوع مسائلی که همه روزه والدین با آن در خصوص فرزندشان مواجه هستند، بهتر است از کمک حرفه‌ای در این زمینه بهره‌مند شوند و مشاور کودک با توجه به شخصیت و نیاز هر کودک آموزش‌های لازم را در اختیار آن‌ها قرار دهد.

 

5/5 - (3 امتیاز)
دسته بندی: روانشناسی کودک
نوشته های مرتبط