فراموش کردن عشق گذشته
یکی از نیازهای اصلی هر انسان نیاز به دوست داشتن و دوست داشته شدن است. اگر نتوانیم شرایطی را محیا کنیم که دیگران را دوست بداریم یا با آنها ارتباط سالم برقرار کنیم، یکی از فاکتورهای سلامت روان را از دست خواهیم داد. همه ما در زندگی با رابطههای مختلفی مواجه میشویم و شکست در یک رابطهی عاطفی میتواند برای هر فردی ضربهای بزرگ محسوب شود. ضربهای که ممکن است، فرد همه امیدها، آرزوها و رؤیاهایش را از دست بدهد و مدتی طول بکشد تا بتواند به شرایط روحی قبلی خود بازگردد. در این مقاله به لزوم فرایند، اثرات و پیامدهای روانشناختی فراموشی رابطه و عشق گذشته میپردازیم.
شرایط بعد از جدایی عاطفی
مهمترین نشانه یک ارتباط سالم، پرهیز از وابستگی بیمارگونه و افراطی بهطرف مقابل است. بدین معنی که اگر رابطهای به هر دلیل مناسب ما نبود، چسبیدن بیمارگونه به این رابطه معیوب میتواند عوارض و پیامدهای بسیار سختی برای ما به ارمغان بیاورد. هنگامی که یک رابطه عاطفی به اتمام میرسد، پذیرش آن برای هر دو طرف بسیار سخت است بهطوری که ممکن است فردی تا سالها نتواند رابطه گذشته خود را فراموش کرده و آماده پذیرش رابطههای جدید در زندگی خود باشد. شاید بتوان گفت از دست دادن یک رابطه عاطفی مانند تجربه فرایند سوگ است. درواقع، وقتی فرد در یک رابطه عاطفی دچار ناکامی میشود، همانند کسی است که بهتازگی عزیزانش را به علت مرگ از دست داده است.
مراحل جدایی عاطفی
مرحله اول ضربه ابتدایی و جدایی است که با ناراحتی و اضطراب زیادی همراه است و ممکن است حتی چندین ماه طول بکشد. در مرحله دوم فرد خشم زیادی را تجربه میکند چون معمولاً طرف مقابل و دیگران را مقصر میداند. گاهی نسبت به خود خشم دارد و خود را سزاوار این سختی میداند. مرحله بعد میل به دیدار و جستجوی فرد از دست رفته است. در این مرحله فرد مدام دچار یادآوری خاطرات گذشته، رفتن به مکانهای خاطرهانگیز گذشته، بیقراری و گریستن میشود. پیامدهای این مرحله آشفتگی، افسردگی و یاس است. احساس سرخوردگی، بیهودگی ادامه زندگی، کنارهگیری از اطرافیان و پناه بردن به غار تنهایی و درونگرایی است. در این مرحله غالباً افراد حالتهای افسردگی را تجربه میکنند و حتی نیازمند مداخلات دارویی و پزشکی هستند. اگر فرد بتواند این مراحل را بهخوبی سپری کند وارد مرحله آخر یعنی همان پذیرش میشود. در این مرحله با توسل به الگوها و افراد جدید سوگواری پایان مییابد و جای خود را به خاطرات خوب میدهد. فرد با گذشته خود بهطور منطقی کنار آمده و آن را میپذیرد، از تجارب خود استفاده میکند و خود را برای شروع یک رابطه جدید آماده میکند.
لزوم مشاوره با روانشناس در مورد فراموش کردن رابطه
در همه این مراحل علاوه بر کمکها و همدلیهای مناسب اطرافیان، بهرهگیری از یک روانشناس یا مشاور میتواند به افراد کمک کند تا این مراحل سخت و طاقتفرسا را بدون آسیبهای جدی پشت سر بگذارند و بتوانند خود را برای شروع رابطههای جدید و سالم آتی بهخوبی آماده کنند. زندگی با همه تلخیها و شادیهایش همواره در جریان است و کسی میتواند موفق شود که با تلاش و صبر خود را با جریانهای زندگی همراه کرده و از ایستادن و درجا زدن حذر کند و این فلسفه اصلی زندگی است.