قبل از توضیح روشهای کاهش استرس، بهتر است ابتدا به تعریف استرس بپردازیم. استرس احساسی است که زمانی ایجاد میشد که فرد تصور میکند امکانات، توانایی و مهارت لازم را برای مقابله با شرایط حاضر ندارد.
پاسخی که در زمان استرس ایجاد میشود به فرد نیرو و انرژی میدهد که در مواقع خطر به کار میآید. پس استرس در حد متعادل نه تنها بد نیست بلکه لازم است و میتواند انرژی حرکت در انسان ایجاد کند. اما زمانی که استرس در مواقع نامناسب ایجاد شود و یا شدت بالایی داشته باشد میتواند مشکلات بسیاری ایجاد کند.
موقعیتهای استرسزا برای افراد مختلف متفاوت است و شرایطی که برای یک فرد استرس ایجاد میکند، ممکن است برای فرد دیگر خوشایند باشد. علایم استرس نیز در افراد مختلف متفاوت است اما معمولا به شکل تپش قلب، لرزش بدن، تعریق و سرد شدن دست و پا، سرگیجه، حالت تهوع، بیخوابی و … بروز میکند.
انواع استرس
استرس به سه شکل مختلف در افراد دیده میشود:
استرس حاد
این استرس در پاسخ به موقعیتهایی که در طول روز فرد در معرض آنها قرار میگیرد، ایجاد میشود.
استرس حاد سریالی
در این نوع معمولا فرد به دلیل عدم مدیریت صحیح، خودش را در برابر عوامل استرسزا قرار میدهد.
استرس مزمن
استرس طولانی مدت سبب میشود که علایم استرس جزئی از شخصیت فرد شود و مشکلات جدی از قبیل خشونت، افسردگی، بیماریهای جسمی و … ایجاد کند.
درمان استرس
مطالعه: خواندن مطالب و کتابهایی در خصوص استرس و روشهای درمان آن به فرد کمک میکند که نسبت به استرس و علایم آن آگاهی پیدا کند و در مواقع استرسزا بتواند استرس خود را بهتر مدیریت کند.
خودشناسی: شناخت موقعیتهایی که فرد دچار استرس میشود و ریشهیابی علت آن میتواند بسیار کمک کننده باشد. به وسیله خودشناسی فرد با قابلیتها و تواناییهای خود آشنا میشود و اعتماد به نفسش بالاتر خواهد رفت.
تغذیه مناسب: ترک عادتهای غذایی اشتباه و تغذیه سالم در بهبود عملکرد بدن در هنگام استرس بسیار حائز اهمیت است و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
ترک مصرف کافئین و دخانیات: مصرف این مواد سبب افزایش استرس در فرد خواهد شد و بی شک قطع مصرف آنها به درمان استرس کمک خواهد کرد.
ورزش: تحقیقات نشان داده است که ورزش بر عملکرد فیزیکی و روانی بدن بسیار تاثیر گذار است و در اغلب افراد سبب کاهش استرس خواهد شد.
مدیریت زمان: بسیاری از اوقات برنامه ریزی و اولویت بندی کارها سبب میشود که شما کارهای خود را به موقع انجام دهید و دیگر به دلیل عقب افتادن و کمبود وقت دچار استرس نشوید.
کنار گذاشتن ذهن: در اغلب موارد فکر کردن به موقعیت بدی که در آن قرار گرفتهاید همه چیز را بدتر خواهد کرد. باید به این نکته توجه داشته باشد که آن موقعیت تنها در ذهن شماست و در واقعیت وجود ندارد و شما نمیتوانید آن را به کسی نشان دهید. پس به ذهنتان اعتنایی نکنید و در جریان زندگی حرکت کنید.
حمایت اجتماعی: قرار گرفتن در جمع دوستان و خانواده و معاشرت با آنها در کاهش استرس نقش به سزایی دارد. سعی کنید کسی را داشته باشید که نگرانیها و حرفهای خود را با او در میان بگذارید.
مراجعه به روانشناس: اگر دچار استرس شدید هستید بهتر است قبل از اینکه دچار مشکلات جسمی و روحی بیشتر شوید به متخصص مجرب در این زمینه مراجعه کنید. مشاور با بستر سازی مناسب به شما کمک خواهد کرد که بتوانید از راهکارهای گفته شده استفاده کنید و روند بهبودی را سریعتر طی کنید. در نظر داشته باشید که بسیاری از استرسها به دلیل باورهای اشتباه ایجاد میشود که اصلاح آنها میتواند سبب آرامش هر چه بیشتر شما شود.