روانشناسی نقاشی کودک
کودکان دنیای احساسی و روانی متفاوت از بزرگسالان دارند. گرچه همهی ما دوران کودکی را پشت سر گذاشتهایم ولی گاهی اوقات پی بردن به دنیایی کودکانمان کاری بس دشوار است. از آنجا که کودکان هنوز راه مناسب برای بیان احساسات و افکار خود را فرانگرفتهاند پس باید به دنبال روشهای دیگری برای فهمیدن آنچه در دنیای کودکانهی آنها اتفاق میافتد بود. از جمله راههایی که میتواند در درک دنیای درونی کودک، نیازها و احساسات کودک کمککننده باشد میتوان به قصهگویی، بازی کردن و نقاشی کشیدن اشاره کرد. در این مقاله بهصورت مختصر به بررسی و تفسیر نقاشی کودکان میپردازیم.
کودکان با نقاشی احساسات درونی خود را به نمایش میگذارند از نگرانیها، ترسها، اضطرابها و آنچه در دنیای کودکانهشان میگذرد حرف میزنند برای پی بردن به احساسات و شناخت دنیای کودک باید با نمادها و نشانههای آن در نقاشی کودکان آشنا باشیم. ناگفته نماند که تفسیر و تجزیه تحلیل تخصصی نقاشی کودکان باید توسط روانشناس و متخصص این امر انجام شود.
تفسیر نقاشی کودک
هرچند تفسیر نقاشی کودکان و تشخیص بالینی آن بر عهدهی روانشناس است ولی در زیر به نکاتی برای آشنایی والدین با دنیای کودکان و نقاشی آنها اشاره میشود
آسمان:
گاهی آسمان در نقاشی کودکان به پاکی و الهامبخش بودن تفسیر میشود.
زمین:
نشاندهنده ثبات و امنیت در دنیای کودک است.
حیوانات:
حیوانات درنده نشاندهندهی فشارهای درونی و مخفی کودک است. در گاهی از اوقات نشاندهندهی دلهره و ترس کودک نیز است.
خورشید:
امنیت، گرما، خوشحالی که گاهی اوقات به نقش پدر نسبت داد میشود.
آدمک:
کودکان با کشیدن آدمک در نقاشی خود در واقع تصویر یا درکی که از خود و بدن خود دارند را نشان میدهند. درواقع ارتباط نزدیکی بین آدمک کشیده شده و خصوصیات روانی و جسمانی وجود دارد.
خانه:
معمولاً در نقاشی اکثر کودکان خانه دید میشود که از آن میتوان بهعنوان نماد خانواده یا مادر استفاده کرد، جزئیاتی که کودک برای خانه ترسیم میکند میتواند نشانهی رابطه با افراد خانواده باشد.